Nyt yhdessä jo lähtekää, iäisiin häihin pyrkikää. Ken Herran kutsun torjuen pois jäisi tieltä autuuden?
Valtava virrenveisuu ympäröi minua suviseurateltassa 37 vuotta sitten. On lauantai-iltapäivä. Virren 151 sanat puhuttelevat voimakkaasti. En kykene laulamaan. Itken.
Jo saapuu ylkä taivainen, käykäämme vastaan riemuiten. Nyt valmiiksi jo lamppumme! Oi terve, rakas Herramme!
Suviseuroihin lähtiessäni olin käynyt tervehtimässä mummoani vanhainkodissa. Hän oli kaatunut ja saanut luunmurtuman. Mummon tila heikkeni, eikä hän enää reagoinut, kun kävin hänen luonaan. Oli valmistauduttava hänen poismenoonsa.
Mummo oli täyttänyt edellisenä syksynä 93 vuotta. Hän asui kotonamme melkein koko lapsuuteni ajan ja hoiti minua, kun en ollut vielä koulussa ja äiti kävi töissä. Mummo oli tärkeä henkilö perheessämme. Uskovainen mummo oli johdattamassa meitä lapsenlapsia Jumalan valtakuntaan.
Virren sanoja kuunnellessani tunsin voimakkaasti, että nyt mummo on muuttamassa taivaan kotiin. Illalla saimmekin sitten viestin, että mummomme oli nukkunut vanhurskasten lepoon tuona lauantai-iltana.
Yhdessä laulaminen on vahva kokemus. Sen toteutuu seuroissa viikoittain. Suviseuravieras tuntee yhä uudestaan, kuinka seurateltassa yhdessä laulaminen on joskus jopa yli ymmärryksen menevä kokemus. Eräs puhuja sanoikin, että Suviseuroissa olemme ehkä lähimpänä taivasta.
Joskus, kun olen väsynyt enkä ole jaksanut lähteä seuroihin, avaan nettiseurat. Jo ensimmäisten virren tai Siionin laulun sanojen kuuleminen herättää ikävän: miksi en lähtenytkään? Haluaisin olla tuolla yhdessä laulamassa.
Aivotutkija Aleksi Sihvonen on todennut, että kun kuuntelemme laulua, aivomme laulavat. Hänen mukaansa tehokkaimmin meihin vaikuttaa mielimusiikkimme. Se edistää mielihyvähormoni dopamiinin erittymistä.
Toinen asiantuntija, oikeupsykologi Julia Korkman, sanoo, että kuorolaisten sydän alkaa lyömään samaan tahtiin, koska yhdessä
laulettaessa hengitetään samaan tahtiin. Kuoron ei tarvitse olla edes tasokas.
Dementoituneet muistavat usein joskus osaamansa laulun sanat, vaikka muut sanat ovatkin kadonneet. Tutkimukset osoittavat myös, että yhteisöllisyys, esimerkiksi kuorolaulu, lisää elinvuosia ja vähentää stressiä.
Keittiöpsykologina tähän voisi lisätä, että varmasti virttä ja laulua yhdessä laulaessaan saman uskon jakavat kokevat samaan tahtiin hengittämisen vahvemmin.
Kuuntelen mielelläni radiosta hartauksia ja hartaita säveliä. Autoa ajaessani tempautuu lauluun mukaan. Valitettavasti täytyy todeta, että nykyään hartaat sävelet eivät aina luo harrasta mieltä. Joskus on parempi sulkea radio.
Meillä on jokaisella mielilauluja ja -virsiä. Minua puhuttelee voimakkaasti virsi 538 ja erityisesti sen sanat:
Mua, Jeesus, auta valvomaan ja tätä aina muistamaan: on lyhyt ihmiselämä ja iäisyys on edessä. Jo askel riittää siirtämään tulevaan, toiseen elämään.
Virren sanat vavahduttavat ja laulaessani koen Jumalan kaikkivaltiuden erityisen vahvasti.
Aina kun kuulen alussa mainitsemani Suviseuroissa lauletun virren sanat, palautuu mieleeni turvallinen kokemus siitä, kuinka kaunis on vanhurskaan lähtö.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys