JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Aiemmat blogit

Vähän siistiä, kun kaikki ei toimi

30.11.2015 6.38

Juttua muokattu:

8.3. 22:29
2020030822295420151130063800

Sii­nä ko­dis­sa kou­lu­lais­ten he­rä­tys­kel­lo­na toi­mi äi­ti. Oli aa­mu ja kel­lon tork­ku­he­rä­tys ei toi­mi­nut. He­rä­tys kyl­lä as­te­li ylä­ker­taan ja he­rät­ti kou­lu­lai­set. Mut­ta vii­des kou­lu­lai­nen ei nous­sut heti. Hän nuk­kui yh­tä si­ke­äs­ti kuin 'vie­lä vä­häk­si ai­kaa' it­sen­sä oi­kais­sut äi­ti. Poi­ka myö­häs­tyi kou­lus­ta, mut­ta ope ei to­ru­nut, kun ei ol­lut en­nen käy­nyt niin.

Puu­hel­laan syt­tyi tuli iloi­ses­ti. Lap­si, joka elää lam­mik­ko­ai­kaa, seu­ra­si vie­res­tä äi­din tou­hu­ja. Keit­ti­ön lat­ti­al­le il­mes­tyi lam­mik­ko. äi­ti kii­kut­ti lap­sen suih­kuun. Koh­ta ko­ti­poi­ka huu­si:

– äi­ti, puu­hel­las­ta pur­su­aa joka pai­kas­ta hir­vi­äs­ti sa­vua!

Sa­de­päi­vät oli­vat teh­neet lu­kon sa­vu­piip­puun. Su­kel­lus keit­ti­öön. äi­ti lait­toi tu­len hel­lan ala­röö­riin ja kot­van ku­lut­tua piip­pu veti taas.

Poi­ka oli au­ko­nut ul­ko-ovet ja ik­ku­noi­ta. Seu­ra­si ko­vaa huis­ku­tus­ta pyyh­keit­ten avul­la. Lap­sil­la oli haus­kaa. Sit­ten äi­ti pyyh­ki lam­mi­kon ja luu­tu­si keit­ti­ön lat­ti­aa.

Ik­ku­nat oli­vat siis au­ki.

äi­ti tuu­mi: – Jos pe­si­sin nuo vii­si ruu­tua.

Olo tun­tui vir­ke­äl­tä. Lap­si tuli ka­ve­rik­si ja pu­dot­ti pe­su­ai­ne­pul­lon lat­ti­al­le. Sii­tä ir­to­si kork­ki. Pe­su­nes­te va­lui soh­van al­le. Luu­tu jäl­leen. Soh­van alus­tas­ta tuli pe­rus­teel­li­sen puh­das.

Ik­ku­nat oli pes­ty ja pyyk­ki­ko­ne pii­pit­ti vi­ka­koo­dia 11. Vesi ei pää­se pois. äi­ti au­kai­si ko­neen ala­räp­pä­nän. Ko­din­hoi­to­huo­neen lat­ti­al­le va­lui vesi. Kone jäl­leen käyn­tiin. Nyt se pii­pit­ti vi­ka­koo­dia 14. Kone ei ota vet­tä. äi­ti soit­ti puo­li­sol­leen. Pu­he­lu kat­ke­si kol­me ker­taa, nel­jän­nel­lä ker­ral­la yh­tey­det toi­mi­vat.

Mies kuun­te­li vai­mon­sa aa­mu­päi­vää ja to­te­si:

– Jos oli­sit lop­pu­päi­vän te­ke­mät­tä mi­tään.

äi­ti ky­syi Kuuk­lel­ta, mitä teh­dä ja au­kai­si ve­den­pois­to­luu­kun tois­ta­mi­seen. Vet­tä tul­vah­ti lat­ti­al­le. Jo al­koi pyyk­kä­ri toi­mia. äi­ti luu­tu­si ko­din­hoi­to­huo­neen lat­ti­an.

Ik­ku­nan­pe­su­ka­ve­rit oli­vat kas­tel­leet ves­san. Toi­nen heis­tä oli seis­syt pön­tön kan­nel­la ja kan­net oli­vat ir­ron­neet. äi­ti pesi ja ko­ko­si pön­tön ja sii­vo­si ves­san. Puh­das­ta tuli, vä­hin­tään yh­tä puh­das­ta kuin ke­säl­lä, kun oli har­vi­nai­sia vie­rai­ta. Sil­loin ul­ko­ve­si­ha­na teki te­nän. Se oli täy­sil­lä pääl­lä, mut­ta pi­sa­raa­kaan vet­tä ei tul­lut ulos. Si­säl­le tuli. Ves­san la­vu­aa­rin al­le kaap­piin, jon­ne joku va­lo­pää (äi­ti) oli las­tan­nut ka­sa­päin ves­sa­pa­pe­ri­rul­lia, tuli ve­den­pai­su­mus. Vesi hyö­kyi lat­ti­al­le ja uh­ka­si le­vi­tä toi­siin huo­nei­siin. Sil­loin toi­nen har­vi­nai­sis­ta vie­rais­ta hok­saut­ti pää­su­lun kiin­ni ja toi­nen teki ruu­an lop­puun sil­lä ai­kaa, kun äi­ti kui­va­si ves­saa.

Mut­ta nyt, juu­ri kun wc oli puh­das, kuu­lui lap­sen ää­ni:

– äi­tiii! Lam­mik­ko.

Oli tou­hu­tes­sa unoh­tu­nut käyt­tää pien­tä pis­sal­la. Olo­huo­neen lat­ti­a­kin tuli luu­tut­tua.

Päi­vän sal­do: He­rä­tys­kel­lo le­pä­si kun­nol­la. Puu­hel­la ve­tää, pyyk­ki­ko­ne toi­mii. Puo­li­soil­la oli nel­jä pu­he­lua työ­päi­vän ai­ka­na. Puh­tai­ta ik­ku­noi­ta, lat­ti­oi­ta ja ves­sa. Vä­hän siis­tiä, kun kaik­ki ei toi­mi.

AnnaVirtanen
Kemijokivarsi, pieni vireä kylä, kotikoivikko ja punainen tupa. Täällä elän. Lähellä lapsiani ja puolisoani, lähellä ystäviä, keskellä elämän syvimpiä ääniä. Viisi lasta herätän aamuisin koulutaipaleelle ja kaksi pienempää on kanssani kotosalla. Puuhella lämpenee, puuro hautuu. Päivät täyttyvät lasten äänistä ja kotiäidin arkiaskelista. Kirjoitan lasten oivalluksista, ihmiselosta ja kohtaamisista. Voit lähettää minulle palautetta osoitteeseen virtanen_anna@suomi24.fi.
18.6.2024

Minä asun korkeudessa ja pyhyydessä, mutta asun myös murtuneiden ja nöyrien luona. Minä virvoitan murtuneiden hengen ja herätän eloon nöyrien sydämen. Jes. 57:15

Viikon kysymys