”Me olemme vain ihmisiä.” Näin on moni muistuttanut, kun on huomannut lähimmäisen voimavaroissa ehtymisen merkkejä. Muistutus siitä, ettei ihminen ole kone, voi herättää voimien ylärajoilla pakertavan suorittajan miettimään jaksamistaan.
Kun itse kokee uupumisen, oppii tunnistamaan väsymisen merkkejä paremmin myös muissa ihmisissä, esimerkiksi perheenjäsenissä ja työtovereissa. Kokemukset uupumisesta voivat rakentaa hyvän ”hälytysjärjestelmän” myös oman jaksamisen kuuntelemiseen. Voimme oppia puuttumaan tilanteeseemme ajoissa, vaikkapa konkreettisilla toimilla kiireen vähentämiseksi.
Yksi parhaita lauseita, joita olen kuullut työpaikalla, on tämä: ”Sinulla on lupa työskennellä puoliteholla.” Minulle tämän sanoi esimiesasemassa oleva henkilö, joka oli kuullut perhettämme kohdanneesta surusta. Ne olivat taidokkaat sanat. Sain kokea, että minulla on oikeus suruun myös työaikana ja siihen, etteivät voimavarani välttämättä ole sataprosenttisesti tallella. Oma reaktioni tuohon ei ollut laiskottelu työpaikalla, pikemminkin päinvastoin. Tunsin tekeväni työtäni kannustavassa ja ymmärtävässä ilmapiirissä ja halusin hoitaa työni surunkin keskellä mahdollisimman hyvin. Ymmärtävä suhtautuminen auttoi eteenpäin.
Voimme väsyä hyvin erilaisista syistä. Työuupumus on yleistä, mutta väsyminen ei tietenkään välttämättä johdu työstä. On hyvä etsiä syitä uupumiselle, jotta on helpompi myös löytää tilanteeseen pitkäaikaisia ratkaisuja. Syistä riippumatta uupunut tarvitsee ymmärtämistä ja apua. Monesti myös ammattiapua.
Miten sitten auttaa häntä, joka väsyy? Ihan ensimmäisenä on hyvä etsiä käytännöllisiä keinoja, jotka auttavat heti. Uupuneelle ihmiselle on iso asia, jos ympärillä olevat ihmiset pyrkivät huojentamaan taakkaa. Esimerkiksi lapsiperheessä tämä voisi olla vaikkapa säännöllisen lepoajan järjestämistä sekä menojen karsimista lähipäiviltä ja –viikoilta vain pakollisiin. Muut perheenjäsenet voisivat pyrkiä ottamaan enemmän vastuuta kotitöistä. Myös ulkopuolista apua kannattaa tarpeen tullen hakea.
Työpaikalla konkreettisia keinoja tarjoavat erilaiset työaikaan ja -tehtäviin liittyvät järjestelyt. Korjausliikkeet kannattaa tehdä ajoissa. Monet tilapäisestikin toteutettavat muutokset ovat hyväksi. Kannattaa hakea yhdessä keinoja työmäärän vähentämiseen ja vastuiden uudelleenjakamiseen. Työnantajan on tärkeää pitää esillä myös mahdollisuuksia hakea ammattiapua. Ajoissa saatu apu on tärkeää myös työnantajan näkökulmasta. Uupumista voi myös pyrkiä ennaltaehkäisemään monin eri keinoin.
Aina ympärillämme olevat ihmiset eivät osaa suhtautua elämäntilanteisiimme rakentavasti. Joku saattaa vähätellä uupumistamme ja työpaikalla saatetaan helpottavien ratkaisujen sijaan syyllistää. Olisi tärkeää, että työpaikoilla puhuttaisiin jaksamisesta avoimesti. Oma esimieheni aloitti kehityskeskustelumme kysymällä: ”Miten sinä jaksat?” Kysymykselle ei ollut mitään erityistä syytä, mutta se loi hyvän pohjan työasioiden käsittelylle. Siitä oli hyvä jatkaa keskustelua arvostavassa hengessä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys