Hilla Tölli
Minulta kysyttiin, voisinko kirjoittaa blogitekstin kokemuksistani Kenian reissuista. Ensimmäinen reaktioni oli, etten varmasti kirjoita, enhän minä osaa. Hetken kuluttua huomasin kuitenkin luvanneeni yrittää kirjoittaa.
Mietin pitkään, mitä kirjoittaisin. Olen käynyt Keniassa viiden vuoden aikana monia kertoja. En ole matkustellut ympäri Keniaa vaan olen päätynyt aina samaan pieneen Makongenin kylään. Jokainen reissu on ollut erilainen ja opettanut minulle uusia asioita. Kaikista reissuista mieleenpainuvin on kuitenkin ensimmäinen reissuni Makongenin kylään.
”Lähdetään ulkomaille tekemään harjoittelu”, ehdotti uusi ystäväni minulle vuonna 2016. Opiskelimme samassa koulussa sosionomiksi, ja ystävälläni oli haaveena lähteä ulkomaille harjoitteluun. Minä en ollut haaveillut, mutta lupauduin mukaan. Sehän tarkoitti seikkailua, joten tietenkin silloin ollaan mukana.
Monien vaihtoehtojen jälkeen kohteeksi tuli Kenian pieni Makongenin kylä, jossa oli pieni vapaaehtoisjärjestö nimeltä Home street home.
Ensimmäinen reissuni Keniassa on ollut elämäni hienoimpia ja arvokkaimpia kokemuksia. Pieni sisäinen maailmani kasvoi valtavasti. Sain nähdä monia kurjia ja surullisia kohtaloita, mutta kaiken sen keskellä sain nähdä paljon yhteisöllisyyttä, jakamista ja pienistä asioista iloitsemista.
Lentokone laskeutuu Mombasan kentälle. Kello on kahdeksan aamulla ja aurinko on noussut jo korkealle. 20 tuntia sitten olin vielä Suomessa viimaisen syksyn keskellä. Odotan innolla auringon ensikosketusta. Päästyäni lentokoneesta ulos vastaani iskee kostean kuuma auringonpolttama seinä. Päälläni on edelleen mustat housut ja huppari, jotka olin pukenut Suomessa päälle. Alan hikoilla välittömästi. Ilmasto on aivan kamala. Päästyämme kaikkien tarkastusten läpi laukkujen luokse, emme nähneet omia laukkujamme missään. Pitkän selvittelyn jälkeen saimme tietää niiden olevan Pariisissa. Laukut luvattiin lähettää Ukundaan kunhan ne saapuvat perille Mombasaan.
Olin Keniassa kaksi ja puoli kuukautta. Asuin ystäväni kanssa paikallisessa perheessä, jossa jaoimme saman huoneen ja sängyn. Saimme syödä paikallisten valmistamaa ruokaa heidän tyylillään. Istuimme maton päällä lattialla, jonne mama toi ison astian ruokaa. Ruoka syötiin käsin, ja samasta astiasta söi useampi ihminen. Tärkeää oli, että muisti syödä oikealla kädellä. Ruoka koostui suurimmaksi osaksi rasvasta, vehnästä ja sokerista. Paikallisia herkkuruokia olivat mandaasi (suomalainen munkki ilman sokeria), chapati (lätyn ja naanleivän välimalli), ugali (maissikakku) sekä pilau (riisiä hyvin maustettuna).
Kylä sijaitsi meren rannalla, joten kalaa syötiin myös paljon. Paikalliset söivät vain kolme kertaa päivässä: aamupalan yhdeksän aikaan, lounaan yhden aikaan ja iltaruuan kahdeksan aikaan illalla. Välissä ei syöty mitään.
Suloinen kana kotkottaa vieressäni. Sen poikasia kipittää emon perässä. Koitan ottaa kiinni yhtä suloista poikasta. He ovat vikkeliä enkä saa yhtään kiinni. Kaksi laihannäköistä lehmää tepastelee viereisellä jalkapallokentällä, jonne kananpoikaset juoksevat minua karkuun. Lopetan poikasten pyydystämisen siinä pelossa, että ne juoksevat lehmien jalkojen alle. Illalla perheemme isä ottaa kanaemon kiinni ja menee talon taakse. Takaisin tullessa hänellä on kädessään päätön kana. Siinä on meidän iltaruokamme. Tulee pahamieli, kunnes ymmärrän, että näin se tapahtuu Suomessakin. Minä vain en näe sitä. Menen kauppaan ja ostan kaiken valmiina ja hienosti pakattuna.
Teimme maanantaista perjantaihin vapaaehtoistyötä puoli kahdeksasta puoli viiteen. Pääsimme rakentamaan vessasäiliötä, joka tarkoitti kuuden metrin syvyistä kuopan kaivamista (ilman koneita.) Pääsimme rakentamaan pulpetteja ja penkkejä kouluihin sekä maalaamaan opettavaisia kuvia lapsille. Joka aamu teimme puuron eskarilaisille. Jotkut lapset eivät syöneet koulupäivän aikana muuta kuin tämän pienen annoksen puuroa.
Vapaa-aikana kävimme tutustumassa läheisiin kaupunkeihin, vietimme iltaa paikallisten seurassa sekä leikimme paljon lasten kanssa. Vastaanotto oli aina paikallisilta lämmin ja vieraanvarainen. Parasta oli vierailla kotimme lähellä asuvalla vanhemmalla rouvalla, jossa asui kaksi suomalaista ystäväämme. Siellä sai todella hyvää ruokaa jota "täytyi" syödä.
Matkan aikana opin, että ajalla ei ole niin väliä. Voit sopia tapaavasi jonkun kello kaksi päivällä ja huomata odottavasi tätä henkilöä seuraavaan päivään. Paikalliset eivät katsoneet kelloa, eikä mitään suunniteltu kellon kanssa. Opin, että omaa rauhaa ei helpolla saa. Jos lähdin huoneestani, hetken päästä olin ympäröity lapsilla tai kuulin joka suunnasta: ”jambo, how are you”. Lähes jokainen vastaantulija tervehti minua, tunsin hänet tai en. Omaa rauhallista paikkaa oli vaikeaa löytää kylän lähettyviltä.
Opin, että kaikki asiat jaettiin. Jos menin ulos syömään esimerkiksi omenaa, huomasin kohta jakaneesi pienen omenan seitsemän lapsen kanssa. Se oli hienointa tässä kylässä, mutta samalla hetkittäin vaikeaa itselle, koska suomalaisena olin tottunut siihen, ettei kaikkea tarvitse jakaa. Opin, että musiikki soi kaikkialla. Menin sitten paikalliseen bussiin tai istumaan iltaa paikallisten kanssa tähtitaivaan alle, vieressäni soi musiikki. Muslimihäissä sain musiikin kuuntelusta uudenlaisen elämyksen. Siellä musiikki soi niin kovaa, että maa tärisi ja sydämen syke alkoi hyppiä musiikin tahtiin. Opin, että liikennesääntöjä ei ole. Ihmiset, autot, mopot ja eläimet kulkevat kaikki samaa tietä ja eteen tulevaa väistetään. Opin myös, että ihminen pärjää hyvin vähällä, jos vain haluaa. Se laittoi pohtimaan omaa elämää, joka on täynnä mukavuuksia ja tavaraa.
Kylässä enemmistö on muslimeja. Vanhemmat ihmiset kävivät rukoilemassa viisi kertaa päivässä. Nuoremmat harvemmin. Uskosta puhuminen oli luontevaa ja helppoa paikallisten kanssa. Usko näkyi kaikkialla kylässä ja olisi ollut outoa, jos joku olisi sanonut, ettei Jumalaa ole olemassa. Meidän uskomme oli uusi juttu kyläläisille, vaikkakin esimerkiksi Nairobissa ja nykyään monessa muussakin kaupungissa on paikallisia lestadiolaisia.
Vieressäni istuu kolme muuta uskovaista tyttöä. Olemme matkalla paikallisella bussilla Nairobiin seuroihin, ja samalla katsomaan millainen on Kenian pääkaupunki. Kello on kaksi yöllä. Heräsin, kun hyppäsin puoli metriä ylös bussin ajaessa jollakin pienellä ja kuoppaisella tiellä. "Nukutko?" kysyn vieressäni istuvalta ystävältäni. Ystäväni toteaa, ettei ole nukkunut hetkeäkään bussin hyppiessä ylös alas. Vielä olisi kahdeksan tuntia. Koitan jatkaa uniani hien valuessa otsalla.
Oli ihana päästä näkemään paikallisia lestadiolaisia. Paikallinen puhuja haki meidät hotellistamme seurapaikkaan. Siellä oli paikallisen puhujan lisäksi suomalainen puhuja. Paikka, jossa olimme, oli savimaja, jossa oli monta huonetta. Olimme yhdessä pienessä huoneessa. Ensimmäinen puhe meni kenialaisen musiikin soidessa lujasti taustalla. Viereisessä huoneessa oli ihmisiä, jotka kuuntelivat musiikkia. Huoneemme oli täynnä lapsia, joista suurin osa oli tullut mielenkiinnosta katsomaan, mitä tapahtuu. Ensimmäisen puheen jälkeen lapset lähtivät pois ja musiikkikin lakkasi soimasta. Seurojen jälkeen menimme puhujan kotiin. Meille oli valmistettu ruoka, jota nautimme yhdessä muiden lestadiolaisten kanssa. Paikalla oli yhteensä noin 20 ihmistä.
Ensimmäinen reissuni opetti minulle hetkessä elämisen taitoa, jakamisen iloa ja pienistä asioista iloitsemista. Nautin erityisesti siitä, että elämä oli yksinkertaista ja keskittyi tavallisiin arjen asioihin. Usein matkan aikana kipuilin, että miksi meillä on mahdollisuus kaikkeen ja täällä ihmiset kärsivät nälästä eivätkä pääse usein omasta kylästään pidemmälle. Ystävien kanssa juteltua sai aina todeta, että meidän ei tarvitsekaan tietää. Taivaan Isä pitää huolen kyllä tästä maailmasta.
Tulin maasta, jossa kaikkea on yllin kyllin, mutta silti ihmisiä, jotka valittavat ja näkevät paljon epäkohtia elämässä. Menin maahan, jossa on köyhyyttä, työttömyyttä sekä paljon monenlaisia ongelmia, jota köyhyys tuo tullessaan. Sain silti kohdata onnellisuutta, tyytyväisyyttä, iloa ja kiitollisuutta. Se sai minut ymmärtämään, kuinka kiitollinen sitä saakaan olla kaikesta siitä, mitä itsellä on. Ymmärsin myös, kuinka tärkeää on jakaa omastaan itsekkyyden sijaan.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys